- Reklama -časopis
- Reklama -časopis
DomůZdravíStravujete se barevně? Víte, které ovoce má nejvíc antioxidantů?

Stravujete se barevně? Víte, které ovoce má nejvíc antioxidantů?

Sluneční paprsky jsou pro zdravý život nezbytné, ale i na jejich působení je třeba se připravit. Vysoké koncentrace volných radikálů mohou totiž spustit řetězové reakce vedoucí k vysoké úrovni oxidačního stresu, který poškozuje organismus. Například při nárazovém opalování, opakovaném spálení či dlouholetém intenzivním vystavování kůže UV záření se mohou projevit ve formě různých druhů rakoviny kůže. Proto upřednostněme postupné opalování spolu s ochranou před spálením.


Jezte co nejbarevněji, je to zdravé!

Řetězovým reakcím volných radikálů, které mohou poškodit buňky, dokáží zabránit antioxidanty. Ty se jako ochranný val proti radikálům hromadí zejména v pokožce. Systém funguje podobně jako u ovoce, které má většinu protilátek uložených ve své slupce. A tak je vedle UV filtrů a pobytu ve stínu během dní s vysokým UV indexem stejně důležitým řešením pro ochranu pokožky před spálením a rakovinou kůže dostatečná zásoba antioxidačních látek v těle – zevně i zevnitř.

Barvy jsou antioxidanty

Dva až tři týdny před plánovaným pobytem na slunci je podle dermatologů i oftalmologů vhodné zvýšit přísun karotenoidů, které chrání kožní buňky před poškozením jejich mitochondriální DNA působením slunce či volných radikálů. Pečují o pokožku a pomáhají jí získat a udržet krásnou barvu a svěží vzhled po pobytu na slunci. Současně snižují riziko rakoviny kůže, kterou neopatrné slunění může vyprovokovat a jsou účinnou ochranou zraku.

Často jíme mnoho bledých, fádních potravin: bílý chléb, bílé těstoviny, bílé brambory, bílou rýži. Barevné potraviny jsou mnohonásobně zdravější proto, že obsahují antioxidační pigmenty – ať už je to oranžový betakaroten v mrkvi nebo ve sladkých bramborách, lykopen, antioxidační barvivo, které barví rajčata červeně, nebo anokynány, kterým vděčí za svou modrou barvu borůvek. Barvy jsou antioxidanty. Toto poznání by mělo způsobit revoluci v přístupu k našemu výběru potravin v supermarketu.

Odborník na výživu: V jakou denní dobu konzumovat ovoce?
Co jsou karotenoidy

Karotenoidy jsou lipofilní (rozpustné v tucích) pigmenty, přírodě poskytují řadu barev díky schopnosti absorbovat sluneční záření. Karotenoidy dělíme na karoteny, zodpovědné za červené zbarvení a xantofyly, které zbarvují rostlinky dožluta. Nejznámější jsou prekurzory vitamínu A (např. již zmiňovaný betakaroten). Další skupinu tvoří lutein a zeaxantin. Karotenoidy jsou převážně žluté až červené barvy a jsou přítomny v celé rostlině. Často se nacházejí v zelených částech rostlin, ale tady je jejich barevnost maskovaná chlorofylem. Karotenoidy si lidské tělo nedokáže syntetizovat a je nutno je přijímat z potravy. U nás je nejznámějším zdrojem betakarotenu mrkev, i když jiné druhy ovoce a zeleniny mohou betakaroten obsahovat i ve větším množství, nekonzumujeme je však až tak často. Dalšími zdroji jsou špenát, zelí, dýně, salát, koriandr, měsíček a jiné.

„Kontrolní otázka: která cibule obsahuje více antioxidantů – červená či bílá?“ ptá se autor knihy Jak nezemřít, americký lékař Michael Greger. „Rozdíl člověk vidí na vlastní oči. Červená cibule má o 76 % více antioxidační síly než bílá, žlutá cibule se nachází někde uprostřed. Červené zelí může obsahovat až osmkrát více antioxidantů než bílé.“ Takže co zničí více volných radikálů – růžový grapefruit nebo běžný žlutý grapefruit? Odrůda jablek Granny Smith nebo Red Delicious? Ledový salát nebo římský salát? Červené či bílé hrozny? Necháme-li se zvábit barvami, určitě to prospěje našemu zdraví.

High angle view of a large assortment of healthy fresh organic fruits and vegetables. The composition includes cabbage, carrots, onion, tomatoes, raw potato, avocado, asparagus, eggplant, ginger, green beans, celery, cucumber, broccoli, lettuce, spinach, radish, lemon, apples, strawberries, pineapple, papaya, mango, banana, grape fruit, oranges, kiwi fruit among others. The composition is at the left of an horizontal frame leaving useful copy space for text and/or logo at the right. High resolution 42Mp studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

Třeba si zapamatovat i to, že pokud odstraníme a vyhodíme barevnou slupku, přijdeme o velkou část antioxidantů. I proto se nedoporučuje loupat jablka a podle odborníka na výživu a zakladatele stránky nutritionfacts.org Michaela Gregera je kumkvat z tohoto hlediska zřejmě nejzdravějším citrusovým plodem, jelikož jej lze sníst i se slupkou. Třeba si kupovat co nejčervenější jahody, maliny, nejtmavší brokolici a nejčervenější rajčata, jaké najdeme. Barva rozhoduje o tom, který druh zeleniny či ovoce má nejvíce antioxidantů působících proti stárnutí a rakovině.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek